Про заяви української влади і реальність

В ефірі телеканалу “Прямий” відреагував на заяву віцепрем`єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила вчора, що

"Україна завершила виконання чотирьох рекомендацій, отриманих від Європейської комісії, для надання переговорної рамки про членство в Європейському Союзі".

Мовляв, усе українська влада виконала – і тепер буде рішення про вступ до Євросоюзу.

Однак, у цьому питанні треба орієнтуватись не на оптимістичні заяви української сторони, а слід дочекатися офіційної позиції представників Єврокомісії. Яка вже зовсім скоро винесе рішення про надання Україні переговорної рамки для вступу до Європейського Союзу. Бо тут оцінювати їм.

Було би досить непогано також почути тут думку українського громадянського суспільства. Бо так само, як і з політичною опозицією, з громадянським суспільством влада теж, чомусь, не вважає за потрібне працювати настільки тісно, якби це могло бути. Хоча тут є і механізми, і процедури, і в контексті Угоди про асоціацію передбачена ціла платформа.

Отакі думки та позиції мені б давали більше підстав для оптимізму. А так ми вкотре почули пустопорожні оптимістичні заяви української сторони. Проте завтра щось інше почуємо від сторони європейської.

Є багато питань, як і будуть обговорювати вже “всередині” переговорної рамки. Зокрема, мовилося про блокування роботи ЗМІ, в тому числі, про вимкнення з цифрового ефіру телеканалів “Прямий”, “5 канал” та “Еспресо”.

Питання не в тому, чи відкриють ці переговори. Питання в тому, що під час переговорів доведеться давати на це відповідь. Навіть якщо це не питання завтрашнього дня – то це точно буде питання, на яке доведеться дати відповідь. І відповідь по цілому списку задач: політична демократія, верховенство права, боротьба з корупцією і багато іншого. І тут єдина можлива для надії на вступ до ЄС відповідь – позитивна:"ми все виконали, як ви вимагали". І чим далі у владі її відкладають, тим, гірше для країни.

Раніше Європейський парламент у своїй резолюції на підтримку України окремим пунктом пояснив українській владі: обмеження закордонних поїздок для депутатів Верховної Ради неприпустимі.

Ще раніше влада зірвала участь Порошенка у Мюнхенській конференції з безпеки, а ще зустріч з політиками у Польщі й Ізраїлі. Попри отримані офіційні запрошення для Порошенка, голова Верховної Ради Стефанчук не підписав відрядження. Всупереч українському законодавству, фактично невиїзними стали й народні депутати від “Європейської Солідарності”. Таким чином представники влади заважають виконувати депутатам свої прямі обов’язки й представляти Україну за кордоном на переговорах з нашими західними союзниками.

Зелена влада регулярно бігає попереду паровоза, роблячи заяви міжнародного рівня. Тим показовішою і дуже цікавою буде реакція Єврокомісії на вчинки влади.

Опублікував: Ростислав Павленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Військові - не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...

Зміна позиції: Курс на переговори? Саме тому Безугла змішує з брудом військове керівництво держави?

четвер, 25 липень 2024, 10:00

Телеграм-канали повідомляють, ніби Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, заявив про готовність української сторони вести переговори із російською стороною. . А як же рішення РНБО, Указ Президента Зеленського, Постанови Верховної Ради, зреш...