Телевізійні уроки дипломатії

Масове мистецтво важливе тим, що впливає і на широку аудиторію, і на істеблішмент, який намагається широкій аудиторії подобатись.

Тому акценти, сюжети і наголоси таких творів заслуговують на увагу.

Apple tv+ випустили серіал «Франклін» – про дипломатичну складову війни за незалежність США.

Відомо, що зусилля посланців бунтівних колоній – і в першу чергу Бенджаміна Франкліна, вже тоді дослідника з світовим імʼям і успішного бізнесмена-видавця – були ключовими для успіху повстання. Бо підтримка Франції, а згодом Іспанії і Нідерландів дозволили здолати могутню Британію: зробили для неї ціну війни неприйнятно вищою за здобутки від перемоги.

Паралелі з війною, яку веде Україна, на поверхні. Як і деякі сюжетні ходи.

Однією з тем серіалу є змагання між Франкліном і Джоном Адамсом, якого слідом за Франкліном відрядила до Парижа конкуруюча партія Конгресу.

Два великих діячі мають протилежний підхід до дипломатії (як і майже до всього іншого).

Закиди Адамса у діалогах з французьким міністром закордонних справ наче взяті з заголовків «Єдиного Марафону»:

- Ви даєте нам лише стільки, щоб ми не потонули!

- Ми маємо обстоювати лише власні інтереси; якщо нам буде вигідний сепаратний мир з Англією, ми підемо на це!

На що йому просто вказують на двері. У ХVIII столітті реакція на хамство була швидшою і безпосереднішою.

Натомість Франкліну, який ставить на знаходження з французами спільних інтересів, вдається укласти життєво важливу угоду.

Дипломатія докорів, якою послуговується чинна влада, може виглядати красиво. Пробуджувати почуття справедливості всередині країни. Одна біда: вона неефективна.

Наступні місяці – життєво важливі для України. Там – і згода ЄС власне розпочати переговори про членство; і саміт НАТО, з якого влада зобовʼязана винести конкретний механізм наближення до членства в Альянсі.

Щоб не про... пустити ці можливості, варто робити висновки з будь-яких підказок. Тим більше, що нинішня наша влада не чужа масовій культурі.


Опублікував: Ростислав Павленко

Інші публікації автора

Військові - не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...

Зміна позиції: Курс на переговори? Саме тому Безугла змішує з брудом військове керівництво держави?

четвер, 25 липень 2024, 10:00

Телеграм-канали повідомляють, ніби Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, заявив про готовність української сторони вести переговори із російською стороною. . А як же рішення РНБО, Указ Президента Зеленського, Постанови Верховної Ради, зреш...