Початок переговорів з ЄС: Починайте виконувати!

Початок переговорів про вступ до ЄС – це не подарунок для влади і не приз глядацьких симпатій.

Це – визнання героїчної боротьби української Армії за підтримки Народу. Але це також – певне, остання сходинка, на яку пускають авансом. Далі – дуже складна і заплутана дорога.

Україні треба буде провести переговори по 36 розділах – від верховенства права до науки, і від сільського господарства до рибальства.

Всі ці переговори розпочинаються у різний час, на різних умовах, і переплетені між собою.

Ба більше, віднині кожен крок буде оцінюватись максимально прискіпливо.

Перший, базовий рівень, «без-якого-ніяк» – ціннісний. Демократія, верховенство права, боротьба з корупцією. Тут практично все залежить від України. Більше того – всі три основні інституції ЄС, Єврорада, Єврокомісія, Європарламент – чітко і на письмі виклали, чого чекають від України.

Президентському офісу це читання не сподобається. Бо там – плюралізм і права опозиції. Повернення до цифрового ефіру незалежних каналів. Припинення перепон для відряджень парламентарів, місцевих депутатів, експертів.

Усе це доведеться виконати – інакше питання поступу «зависне». На наступні рівні допускаються лише ті, хто виконав умови ціннісного.

Далі – більше. Переговори по «галузевих» книгах – економічні – дуже залежать від якості переговорників. Поляки та інші наші сусіди використовували всі можливості політиків і громадянського суспільства. Більше того, окремо готували тисячі фахівців, щоб провести такі переговори успішно.

Це – виклик спроможності України як держави, і тест на адекватність української влади.

Зрештою, рішення про вступ України до ЄС прийматимуть країни – нинішні члени Союзу. Відповідно до своїх внутрішніх політичних процесів і порядків денних.

Тут – вищий пілотаж у переконанні еліт тих країн. У 2014-2017 роках Україна проходила подібний процес - ратифікації всіма членами ЄС Угоди про асоціацію. Це вимагало найвищої майстерності. Результат Порошенком і його командою був досягнутий.

Зеленському і його команді нині випадає вибір. Найпевніше, вони зроблять як завжди. Намагатимуться усе робити самі, імітуватимуть, закочуватимуть істерики, звинувачуватимуть в усьому партнерів. Але це вже так не працює. Кожна подібна витівка відсуватиме європейську перспективу.

А вона оплачена кровʼю. Спроби це проігнорувати коштуватимуть надто дорого.

Запущено відлік європейського годинника. І, щоб виконати наказ мільйонів українців, владі доведеться змінюватись. Так що відкривайте Acquis communautaire, Правила Спільноти, і починайте виконувати.

Від цього залежить доля країни – але й ваша також


Опублікував: Ростислав Павленко

Інші публікації автора

Як Росія воюватиме з НАТО

п’ятниця, 27 вересень 2024, 19:07

У нас часто дивуються, чому «на Заході не розуміють, що Україна їх закриває собою від росії». Справа в тому, що на Заході так не вважають. Країни НАТО звикли покладатися на військову та економічну міць США, силу Альянсу, і не бачать для росії (навіть п...

Фортуна в гостях

п’ятниця, 27 вересень 2024, 5:01

Є давній сюжет про марнування даних людині можливостей. . Його віддзеркалено і в біблійній притчі про таланти, і в байках різних народів… . російський байкар Крилов присвятив йому байку «Фортуна в гостях». . Оскільки наші можновладці найшвидше ознай...