Зміни до Земельного кодексу не приведуть до розпродажу української землі. Коаліція "За дефолт" бреше, - Ростислав Павленко

«Європейська Солідарність» наполягла на змінах, якими заборонено продаж державної і комунальної землі, захищено фермера і відкладено відкриття землі – на час, достатній, щоб він був цивілізованим.

Виступаючи після зустрічі представників парламентських фракцій 29 березня перед журналістами, п’ятий Президент Петро Порошенко озвучив ультиматум владі. У нинішній ситуації продаж державної і комунальної землі має бути жорстко заборонений, шлях до купівлі землі для представників російського агресора і для злочинних грошей має бути перекритий, а інтереси українців, які працюють на землі, повинні бути захищені.

Інакше замість ринку землі буде «земельний базар», афера з розпродажу близько 11 мільйонів гектарів національного надбання – землі, яка належить Українському народу і перебуває у власності держави і місцевого самоврядування. Курити за безцінь, щоб потім перепродати – такого ставлення до землі допустити не можна.

Економічна криза і реальні перспективи дефолту покращили слух владі. Тим більше, що Коломойський і близькі до нього депутати в «Слузі народу» і поза нею не збиралися голосувати за рішення, необхідні для відновлення співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Коломойський у численних інтерв’ю вимагав віддати йому «Приват» або виплатити за нього 2 мільярди доларів, і закликав до дефолту і взяття грошей у Росії. Зрозуміло, що, перебуваючи під судами на Заході, він не бажає відновлення співпраці України з цивілізованим світом. Але Україна заплатила за незалежність надто високу ціну, щоб поринати у нову Руїну і віддаватися «русскому міру». Жодні примхи олігарха не мають вести до цього сценарію.

Разом з Коломойським країну в цю прірву штовхали ОПЗЖ. Фракція, яка не голосувала навіть за покращення харчування української армії, яка після шести років російської збройної агресії закликає зняти з Росії санкції і відновити торгівлю з нею передбачено зацікавлена у хаосі в Україні. Так російським господарям буде легше її підкорити – як не раз траплялося в історії.

В цій кампанії, на жаль, опинилася і «Батьківщина» Тимошенко. Про близькість її інтересів і взаємну підтримку і з Коломойським, і з Медведчуком не раз говорили експерти і оглядачі; і цю близькість до недругів України вона, на жаль, демонструє і у тяжкий для країни час.

Щоб відволікти увагу виборців від такої негідної поведінки, ця коаліція «За дефолт» взялася спекулювати на страхах і недовірі людей.

Вони роблять вигляд, що в змінах до Земельного кодексу і пов’язаному законодавстві нічого не змінилось, і розповідають людям жахи, сіють страх і ненависть. Натомість насправді проект змінився докорінно.

Влада вимушено погодилась з вимогами Порошенка – і всі шкідливі чи потенційно небезпечні положення з земельного проекту були зняті.

По-перше, цей закон уже не є «законом про розпродаж землі». Продаж близько 11 млн га державної і комунальної землі чітко і недвзозначно заборонено.
По-друге, неправдою є те, що у людей начебто забиратимуть землю. Навпаки, право власності людей на їхні земельні паї захищено законом. Вони можуть продати землю, якщо захочуть. А як не захочуть - можуть самі обробляти чи здавати в оренду».

По-третє, землю не зможуть «скупити агрохолдінги». До 2024 року купувати сільськогосподарську землю зможуть лише фізичні особи – громадяни України, і лише до 100 га в одні руки. Тобто, ринок почне працювати не «під скупку», а під інтереси малого землевласника. Так, як це було в сусідніх з Україною державах – членах ЄС. І правила та звичаї складуться такі, які захищатимуть інтереси селянина, а не скупщика-перекупщика земель.

По-четверте, іноземцям купувати землю заборонено до результатів референдуму. Але навіть після референдуму, якщо громадяни України погодяться надати іноземцям таке право, купувати землю не зможуть громадяни Росії, а також суб’єкти з місць, де не можна визначити походження коштів чи вони викликають підозру.

Зрештою, неправда, що землю продаватимуть під час кризу. Закон набирає чинності лише з 1 липня 2021 року. До того часу має бути прийнято:
- механізм для підтримки фермерів;

- процедуру ретельної перевірки коштів, які платяться за землю - щоб не зайшли російські чи злочинні кошти;

- завершено земельний кадастр - інформацію про кожну ділянку; щоби будь-який громадянин чітко знав і те, скільки реально землі доступно до продажу, і всі характеристики кожної ділянки.

Запуск земельного ринку у такий спосіб означатиме реальний бар’єр для розпродажу землі і допоможе зняти страхи, які існують в суспільстві.

Опублікував: Ростислав Павленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....