Три попередження

Під час недільного гала-концерту на тему «Жить стало лучше, стало вєсєлєє» Голова ВР Стефанчук похвалився, що «завтра-післязавтра» всі побачать рівень спікерської дипломатії на просуванні інтересів України в Конгресі США.

Минув майже тиждень, сигнали з Вашингтона радше негативні.
Натомість до Стефанчука намагаються докричатись європейські колеги.
У нинішнього керівника ВР, певно, буде спеціальне місце на стінці – для трофеїв, адресованих йому з Європи.
Тут доповідь, представлена на Єврокомісію щодо стану готовності України щодо переговорів про членство. Там і свобода слова (включно з засудженням відключення трьох незалежних телеканалів), і необхідність плюралізму в парламенті, і вимоги верховенства права. Не почули в офісі, не веліли й спікеру.
Поряд – рішення Євроради про умови виділення Україні 50 млрд євро життєво необхідної допомоги. Знов-таки, плюралізм, парламентська демократія, верховенство права.
Не знають таких слів мудрагелі.
Сьогодні колекцію увінчав Європарламент. Резолюцією про підтримку України у війні з росією. Документ справді історичний. Деімперизація росії. Але, щоб це здобути, треба ж бути спроможним. ЄП і розписав: вступ до ЄС на основі досягнень (демократія, верховенство права, свободи – п. 26). Місцеве самоврядування, сильні громади – п.27. І вже для геть непонятливих – стурбованість з приводу обмежень у виконанні обовʼязків, зокрема виїзду за кордон, опозиційних депутатів; заклик використовувати в боротьбі усі українські політичні можливості (п. 42).
Три інституції, які виробляють і впроваджують політику ЄС, висловились про одне й те саме. Дедалі конкретніше і недвозначніше.
Бажання почути знов не видно.
Але три попередження вже прозвучали.
Не буде виконання – не буде Європи. Ба більше, не буде і допомоги.
А без допомоги не буде України. Однак у процесі не стане тих, хто до цього довів.

Тому слухайте. І виконуйте. Поки не пізно.

Опублікував: Ростислав Павленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Військові - не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...

Зміна позиції: Курс на переговори? Саме тому Безугла змішує з брудом військове керівництво держави?

четвер, 25 липень 2024, 10:00

Телеграм-канали повідомляють, ніби Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, заявив про готовність української сторони вести переговори із російською стороною. . А як же рішення РНБО, Указ Президента Зеленського, Постанови Верховної Ради, зреш...