Підсумки президентства

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України методом очних опитувань 1–15 березня 2024 року проводив масштабний моніторинг громадської думки. Стан суспільної свідомості на третьому році повномасштабного російського вторгнення досліджували.

І от, напередодні дати чергових президентських виборів в Україні (які не проводять через воєнний стан), з'ясувалося, що суспільні настрої зсуваються у бік більш песимістичних оцінок теперішнього і майбутнього України.

Ці зміни можуть свідчити про поступовий вихід суспільства зі стану високої психологічної мобілізованості, в якому воно перебувало від початку повномасштабного вторгнення - і перехід до скептичної оцінки реальності, і зокрема чинної влади.

У суспільстві знову актуалізувалися тенденції критичного ставлення до влади в цілому і до президента Зеленського зокрема, які ніби були поставлені на паузу у перші місяці повномасштабного вторгнення. Найбільш виразно ця тенденція проявляється у питанні корупції.

Нині 70% респондентів погоджуються з тим, що влада наживається на війні і все глибше грузне в корупції. Рік тому таку думку поділяли лише 43% опитаних.

Навіть заколисування під назвою «Єдиний марафон», із повторенням у телеграм-каналах Банкової, не здатне утримати рейтинг влади, і Зеленського особисто, від обвалу.

Що ж сталося такого надзвичайного, що замість «всенародної і беззаперечної любові» (насправді, це далеко не так) наприкінці правління президент Зеленський традиційно для України натикається на холодну стіну несприйняття і підозри?

Стався психологічний зсув. Старі трюки набридли.

За підсумками 5 років президентства Зеленського влада вже не має права обіцяти. Перебивати розмовами про «мільйон дронів» чи «бебі-бум» вчорашні казки про «мільярд дерев», «зарплату вчителів по 4000 євро» чи «є-бабусь зі смартфонами».

За підсумками п’яти років необхідно звітувати. За кожен пункт програми. За кожну свою дію. За результати та наслідки.

Люди вимагають.

Опублікував: Ростислав Павленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

​І знову про свободу слова

вівторок, 30 квітень 2024, 15:52

Після включення Держдепом США питання свободи слова до проблемних в Україні – спостерігаємо якусь нездорову реакцію владних кіл. . То «прокинулись» і надіслали до Ради Європи заяву про обмеження цілої низки прав через запровадження воєнного стану. П...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....