Підсумки президентства

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України методом очних опитувань 1–15 березня 2024 року проводив масштабний моніторинг громадської думки. Стан суспільної свідомості на третьому році повномасштабного російського вторгнення досліджували.

І от, напередодні дати чергових президентських виборів в Україні (які не проводять через воєнний стан), з'ясувалося, що суспільні настрої зсуваються у бік більш песимістичних оцінок теперішнього і майбутнього України.

Ці зміни можуть свідчити про поступовий вихід суспільства зі стану високої психологічної мобілізованості, в якому воно перебувало від початку повномасштабного вторгнення - і перехід до скептичної оцінки реальності, і зокрема чинної влади.

У суспільстві знову актуалізувалися тенденції критичного ставлення до влади в цілому і до президента Зеленського зокрема, які ніби були поставлені на паузу у перші місяці повномасштабного вторгнення. Найбільш виразно ця тенденція проявляється у питанні корупції.

Нині 70% респондентів погоджуються з тим, що влада наживається на війні і все глибше грузне в корупції. Рік тому таку думку поділяли лише 43% опитаних.

Навіть заколисування під назвою «Єдиний марафон», із повторенням у телеграм-каналах Банкової, не здатне утримати рейтинг влади, і Зеленського особисто, від обвалу.

Що ж сталося такого надзвичайного, що замість «всенародної і беззаперечної любові» (насправді, це далеко не так) наприкінці правління президент Зеленський традиційно для України натикається на холодну стіну несприйняття і підозри?

Стався психологічний зсув. Старі трюки набридли.

За підсумками 5 років президентства Зеленського влада вже не має права обіцяти. Перебивати розмовами про «мільйон дронів» чи «бебі-бум» вчорашні казки про «мільярд дерев», «зарплату вчителів по 4000 євро» чи «є-бабусь зі смартфонами».

За підсумками п’яти років необхідно звітувати. За кожен пункт програми. За кожну свою дію. За результати та наслідки.

Люди вимагають.

Опублікував: Ростислав Павленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...

Зміна позиції: Курс на переговори? Саме тому Безугла змішує з брудом військове керівництво держави?

четвер, 25 липень 2024, 10:00

Телеграм-канали повідомляють, ніби Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, заявив про готовність української сторони вести переговори із російською стороною. . А як же рішення РНБО, Указ Президента Зеленського, Постанови Верховної Ради, зреш...