Команда Зеленського починає програму "Велике обезземелення українців"

Навіть на мікроскопічний пай "друзі простих людей" і "вороги олігархів" хочуть гроші. Не можеш платити податки з города у півгектару - продавай. Слугам Зеленського потрібна вся земелька

Прийнятий скандальний закон №5600 нібито покликаний вирішити питання з наповненням бюджету. З цією метою запроваджено низку фіскальних заходів, які суттєво погіршать життя тих, хто працює в реальному секторі економіки. Згідно з драконівським законом №5600, запроваджується новий вид оподаткування – мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) для власників земельних паїв. Тому, тепер з селян, які обробляють свої паї або здають їх в оренду, будуть стягувати податок. За підрахунками Уряду від цього податку планується отримати більше 10 мільярдів гривень, За сільськогосподарські земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів (тобто, паї), власники платитимуть щонайменше мінімальну суму податку, приблизно 1,5 тис. грн. з 1 га.

• Серед постраждалих буде і кількамільйонна армія людей з дуже невеликими доходами, яких важко назвати бізнесменами, хоч і вони виступають власниками ділянок, що включені в «товарне сільськогосподарське виробництво».

• Йдеться про власників земельних паїв. Їх проектом №5600, який чекає підписання президентом Зеленським, пропонується обкласти податком орієнтовно 1,5 тис. грн. з 1 га. (Досі 2 га паю у нас не оподатковувалися, а той земельний податок, який сплачувався був мінімальним). Варто зазначити, що середня величина паю – різна. Скажімо, у Житомирській області – 2,6 га, у галицьких областях 1,1 га, а у південних областях таких як Херсонська – 6,6 га. Що означає, що у Житомирській області треба буде сплатити за 1 пай 4 тис. грн, у Галичині – 1,65 тис. грн., у Херсонській ця сума буде значно більша.

• Конкретний приклад з села за 20 км від Хмельницького, розмір паю – 2,5 га, в сім’ї пенсіонерів – 2 паї, паї вони здають в оренду. На пай сьогодні отримують по 11 тис. грн., всього – 22 тис. грн. Після підписання закону №5600 – їм прийдеться сплатити податок в 7,5 тис. грн., тобто більше 30%. При тому часто плату за пай дають натурою – зерном, олією, а податок треба платити живими грішми.

• На перший погляд, для наповнення бюджету обкладення податком дуже зручно, бо це майновий податок. В Україні зараз майже 7 млн. власників паїв,4,7 млн. обробляють паї самостійно, частина – здає паї в оренду. Накладення на них податку гарантує суттєве розширення бази оподаткування. Уряд стверджує, що це в рік принесе 10 млрд.грн.

• Але чи хтось подумав про те, що сьогодні пай для багатьох людей – хоч якась допомога до пенсії чи допомога для домогосподарства. Скорочення цієї допомоги на третину і більше буде мати дуже суттєві соціальні наслідки.

• Питання оподаткування паїв – це не лише спроба рятувати бюджет Зе-непрофесіоналів. Це також поштовх для селян задешево продавати свої паї. Звичайно, обклавши таким податком землю, люди почнуть значно легше розлучатися з землею, бо особливого прибутку вона не принесе.

• Треба сказати, що це не перша спроба Зеленського і Ко обезземелити селян. Досить згадати проект 3131 – про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції, там також пропонувалося обкладати паї.

Опублікував: Ростислав Павленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Уроки з проваленої атаки

неділя, 14 квітень 2024, 16:36

Це маніакальне загострення в Осі зла має бути використане Україною для прискорення отримання допомоги. Так, саме в контексті атаки на Ізраїль. Бо Вісь зла і хаосу – єдина, і діє скоординовано. Провідним демократіям час нагадати, що вони – за добро і по...