​ Наближені до чинної влади наживаються на енергетичній кризі. Тобто на українцях

Зеленський звернувся до КМУ з пропозицією створити окремий онлайн-ресурс, на якому висвітлюватимуться обсяги та джерела використання коштів у цілях реалізації проєктів ініційованої ним програми «Велике будівництво».

А ще треба окремий ресурс, де б висвітлювалися обсяги і бенефіціари «великого крадівництва», яке буйним цвітом розквітло у часи Зеленського. Про це вже неодноразово розповідалося – піар на досягненнях попередників та звищені розцінки. Гроші витрачені шалені, а результат – не надто вражаючий. На т.зв. «Велике будівництво» доріг 2020 року витратили 120 мільярдів гривень, за які відремонтували 4 тисячі кілометрів доріг, а 2018 відремонтували 3 800 км доріг за 40 млрд грн. Якщо в 2018 році на будівництві дороги №31 на Дніпропетровщині один кілометр коштував 42 млн грн, то в 2020 році – 190 млн грн. Фактично, йдеться про величезну оборудку з бюджетом, фаворитами якої виступають 10 найбільших підрядників, відкати від яких, вочевидь, осідають у кишенях творців схеми. Серед бенефіціарів є улюбленці Володимира Зеленського, Кирила Тимошенка, Андрія Єрмака, Геннадія Труханова та ін.

Але «нові обличчя» не зупиняються на досягнутому, придумуючи все нові й нові схеми розкрадання. Так, ЗМІ повідомляють, що голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та колишній топ-менеджер скандального консорціуму ЄДАПС Юрій Сидоренко можуть бути причетні до «схеми» імпорту електроенергії з Білорусі за участю фірми-прокладки з ОАЕ.

Посилаючись на раніше оприлюднену журналістом Сергієм Лямцем інформацію, видання «РБК-Україна» повідомляє, що імпорт електрики з Білорусі виробляється не через «Енергоатом», а через українську компанію «ТЕТ Груп» та арабську Vector Energy Innovation.

Якщо вірити копії контракту між «ТЕТ Груп» та Vector Energy Innovation, то щомісячна маржа, яку заробляє Vector Energy Innovation становить не менше 41 долара. «Біленерго» продає потужності за 59 доларів за мВт*годину, українська компанія закуповує вже за 100 доларів, а на ринок вони надходять за близько 107-120 доларів. 41% маржі отримує Vector Energy Innovation, на заходах якої часто присутній Давид Арахамія. Саме він посприяв виходу Industrial Innovation Group (частиною якої є Vector Energy Innovation) на український ринок 2019 року. На різниці в тарифах заробляють близько 390 мільйонів доларів на рік, які ділять між українськими й білоруськими політиками.

До речі, два тижні тому Україна вдвічі збільшила імпорт електроенергії з Білорусі – до 900 МВт, що приблизно співставно з величиною сумарного недовантаження енергоблоків українських АЕС. Щоправда, 12 грудня Україна скоротила імпорт електроенергії з Білорусі до 60 МВт, але у штучно створених владою умовах енергетичної кризи такий імпорт у будь-який момент може знову сягнути рекордних значень.

АЕС в цьому плані є надійнішими, ніж непередбачуваний імпорт з Білорусі, яка, до того ж, є близьким союзником країни-агресора. Але ні, наприклад, 9 грудня не працювали на свою повну потужність 7 з 14 блоків українських АЕС.

На своєму прес-марафоні Зеленський виправдовував необхідність такого імпорту потребами споживачів. Мовляв, а як же інакше, а якщо не вистачить якомусь місту? Але розкрита у ЗМІ інформація дає підстави стверджувати, що імпорт електрики з Білорусі – це спеціально створена злочинна високомаржинальна схема, в якій задіяні фірми-прокладки, і бенефіціарами якої є наближені до чинної влади особи.

У цей час, поки українці поповнюють офшорні рахунки голови фракції «Слуга народу» (а може й когось вище) та диктаторського режиму Білорусі, сплачуючи завищену ціну за імпортну електроенергію, Запорізький завод феросплавів олігарха Ігоря Коломойського отримує дешеву українську електроенергію від фірми «Юнайтед Енерджі», яка також контролюється Комойським. Але не для виробництва феросплавів, а для… майнінгу криптовалюти. Відомо, що він в цьому році завіз із Грузії та Китаю обладнання для цього.
Опублікував: Ростислав Павленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Шоу фріків

вівторок, 26 березень 2024, 14:46

Попри смертельні загрози для країни у війні і необхідність негайних системних змін у країні, президентський офіс уперто повертається до «полювання на відьом» і імітації діяльності. То Безугла реєструє проект, що всі, хто не отримав спецдозволу працюва...

Системна загроза

неділя, 24 березень 2024, 20:45

Ситуація у ході війни стає дуже загрозливою. Необхідні системні дії у відповідь. Вночі на 22 березня було збито 92 цілі зі 151. 59 рашистських шахедів і ракет долетіли. Вороги похваляються, що вразили обʼєкти енергетичної інфраструктури. Це частина виз...